Szájsebészet2020-07-17T17:24:00+02:00

Szájsebészet

A fogászati kezelések egy része olyan műtéti beavatkozásnak minősül, melyet célszerűen erre szakosodott orvos, a szájsebész végez. Rendelőnkben alapvetően klasszikus (dentoalveoláris) szájsebészeti tevékenységet végzünk mely a fogazathoz, és ezáltal az állcsontokhoz kapcsolódó sebészeti beavatkozásokat jelenti.

A szájsebészeti beavatkozások közé tartozik a foggyökerek eltávolítása, a beékelődött, (impaktált), ki nem bújt bölcsességfogak eltávolítása, a gyökércsúcson kialakuló gyulladásos góc, ciszta vagy granuloma eltávolítása a gyökércsúcs műtéti eltávolításával (resectio)együtt, a szájüregben, állcsontban kialakult ciszták eltávolítása, bizonyos ínyműtétek, a fogászati implantáció, csontpótlás stb.

Fogászati implantátumok, műgyökerek beültetése

Ha azt tervezzük, hogy egy vagy több elvesztett fogunkat implantátummal pótoltatjuk, sok olyan kérdés merül fel, amelyekre választ szeretnénk kapni. Egy pár mondatban ebben szeretnénk segíteni Önnek.

Ma már a fogászati implantálás egy nagyon jól bevált, rutin eljárás, teljesen fájdalommentes amit a világon sok százezer ember választ évente, 95-96% sikerességgel. A titán implantátum mellett léteznek más típusú, más bioanyagot felhasználó műgyökerek is, a rendelőnkben mi csak a bizonyítottan sikeres, nagy tisztaságú orvosi titánból készült implantátum családokat használunk.

A fogászati implantátumok alkalmazását alapvetően három tényező indokolja:

 • az implantátum alkalmazásával a páciens számára a fogmű viselési komfortja, stabilitása, esztétikai hatása szempontjából előnyösebben tudjuk pótolni a foghiányt, mint a hagyományos módszerekkel.

 • komoly előnyt jelent az implantáció olyankor amikor ép fogakat kellene feláldozni a fogpótláshoz.

 • nagy jelentősége van az implantációs fogpótlásnak azoknál a pácienseknél akiknél akár pszichés okok, akar kedvezőtlen anatómiai adottságok miatt a hagyományos módon készített protézisüket nem képesek viselni.

Az implantációt kizáró körülmények, kontraindikációk:

 • akut betegség, antikoaguláns kezelés, lázas állapot.

 • vérképzőszervi, véralvadási és immunzavarok

 • erős dohányzás

 • rossz szájhigiénia

 • bizonyos gyógyszerek szedése (pld.: csontritkulás kezelésére adott bisphosphonátok)

 • az állcsontok besugárzása után 2 évig nem végzünk implantációt

 • alkoholizmus, drogabúzus

 • ha az állcsontok növekedése még nem fejeződött be (17-18 éves korig nem végzünk implantációt)

Mindig egy szájhigiénés kezelés előzi meg a műtétet, eltávolítjuk a fogkövet a plakkot, ellátjuk a lyukas fogakat, egy tiszta, fertőzésmentes közeget teremtünk. Panoráma röntgent sok esetben CB-CT felvételt készítünk, hogy tökéletesen tisztában legyünk a csont vastagságával, szélességével, keménységével a szomszédos szájképletek helyzetével, mert ezek határozzák meg az implantátum pontos helyét, hosszúságát, vastagságát, az esetleg szükséges csontpótlást és a gyógyulás valamint a csontosodás időtartamának a hosszát. Ezeket részletesen megbeszéljük, minden felmerülő kérdésre kimerítő választ igyekszünk adni, majd árajánlatot készítünk amiben minden benne van: állapot felmérés, konzultáció, kezelési terv, implantátum behelyezése gyógyulási csavarral, esetleges csontpótlás, lézer kezelés, varratszedés, ha szükséges ideiglenes fogpótlás, implantátum felszabadítás a csontosodás után, Ínyformázó, lenyomatvételi műcsonk, labor implantátum, végleges fej és a felépítmény.

Nincs rejtett, utólagos költség.

Hagyunk gondolkodási időt a páciensnek, soha nem fogunk neki azonnal a beavatkozásnak.

Az implantáció előtti és utáni teendők:

 • ne érkezzen éhgyomorral a műtétre, ez egy ambuláns beavatkozás, helyi érzéstelenítésben történik, fájdalmat nem érez

 • a szokásos gyógyszereit vegye be kivéve a vérhígítót

 • a műtét után a területet jegelni kell, ne egyen, ne öblögessen

 • másnap ellenőrizzük a műtétet, lézeres kezelést és sebtoalettet végzünk

 • a műtétet követő héten kerülje a dohányzást, alkohol fogyasztást a javaslat szerint öblögessen chlorhexidin tartalmú öblögető szerrel és szedje a felírt gyógyszereket

 • tartsa be az orvosi utasításokat különös tekintettel a szájhigiéniára

A személyes találkozás során minden kérdésére  igyekszünk kielégítően válaszolni.

Bölcsességfogak eltávolítása

A beékelődött, (impaktált), ki nem bújt bölcsességfogak az előttük levő fogakat is károsíthatják, gyulladásokat okozhatnak. A fiatalok elég nagy százalékánál a bölcsesség fogak elő sem bújnak vagy aszimmetrikusan tőrnek elő, ami még rosszabb mert a nehéz tisztíthatóság miatt fájdalmas panaszokat okoznak.

Ezek a következők lehetnek: fájdalmas feszítő érzés az állcsontban, a fog körül kialakuló gyulladások tasakok, szájszag, a környező csontállomány sérülése, szájzár, fogtorlódás stb.

Ha a bölcsességfog nem tud vagy csak részben képes előtörni és a fenti panaszokat okozza mindenképpen az eltávolítást javasoljuk.

A bölcsességfog eltávolítása egy rutin eljárás, aminek minimális a kockázata. Eltávolítás előtt mindig készítünk panoráma röntgent és ha szükséges CB-CT felvételt. A beavatkozás nem jár fájdalommal, helyi érzéstelenítésben történik.

A műtét utáni teendők:

 • jeges borogatás a duzzanat csökkentése miatt

 • ne öblögessen semmivel, ne szívogassa a sebet

 • szedjen fájdalomcsillapítót és az orvos által felírt antibiotikumot

 • másnap ha lehet pihenjen és visszatérhet a normális szájápolási rutinhoz, javasoljuk, hogy használjon fertőtlenítő, klorhexidin tartalmú szájöblítőt (Curasept 212)

 • a nagy valószínűséggel kialakuló szájzár csökkentése érdekében tornáztassa, mozgassa az állkapcsát, rágjon

 • 3-4 napig ne dohányozzon, ne fogyasszon tejterméket és alkoholt

Ha a műtét utáni napokban erős vérzést, szűnni nem akaró fájdalmat, 3-4 napnál tovább tartó duzzanatot észlel haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát.

A bölcsességfogat csak akkor kell kihúzni ha problémát okoz, ha úgy látjuk, hogy a helyén tud előtörni, érdemes az érintett terület felszabadításával és egy kis hely biztosításával segíteni a folyamatot.

Gyökércsúcs resectio (apectomia, cystectomia)

A fog megtartását célzó sebészi beavatkozás, amikor a gyökércsúcs körül kialakult gyulladást vagy cystát a gyökér csúcsával együtt eltávolítjuk. A műtét előfeltétele a körülményekhez képest legtökéletesebb, 6 hónapnál nem régebbi gyökértömés. Általában olyankor végezzük, ha egy fog gyökérkezelése nem lehetséges a gyökér teljes hosszában, vagy ha egy jól elvégzett, csúcsig érő gyökértömés ellenére újból és újból gyulladás alakul ki. Gyakran előfordul az is, hogy egy röntgenfelvétel kapcsán véletlenül derül fény egy kisebb-nagyobb cystára, krónikus gyulladásra valamelyik régen gyökértömött vagy elhalt fog körül, ami ilyenkor szintén felveti a gyökércsúcs amputáció lehetőségét.

Amennyiben a gyökértömés régebbi, nem falálló, annak cseréje alapfeltétel mivel ennek a beavatkozásnak egyik sarkalatos pontja a gyökértömés, ami nagyban befolyásolja a sikerességet.

Mint a legtöbb szájsebészeti beavatkozás esetében a gyökércsúcs csonkolás is gyulladás mentes, nyugalmi állapotban végezhető el. Emiatt a műtét előtt minden gyulladásos folyamatot szanálni kell, antibiotikum kúrával, konzerváló fogászati kezeléssel vagy megelőző szájsebészeti beavatkozással.

Mint minden esetben, itt is mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat:

 • Előny, hogy megtarthatjuk a fogat, megszűnnek a panaszok, kiküszöböljük a gyulladást, esetleg a fogpótlást sem kell eltávolítani.

 • Hátrány a fog meggyengülése, mobilitásának növekedése, csontveszteség kialakulása a műtéti területen, esetleg a gyulladás visszatérése vagy fantom fájdalom kialakulása.

Ha a műtét elvégzésre került, nyomatékosan felhívjuk a beteg figyelmét az orvosi utasítások betartására, másnap lézerezzük a sebet a gyorsabb gyógyulás érdekében és a várható 6-8 hónapos gyógyulás után visszarendeljük ellenőrzésre, amikor kontrollröntgent készítünk ellenőrizendő, hogy minden rendben van e.

Amennyiben a gyulladás nagyon nagy kiterjedésű, a gyökér túl rövid, esetleg a fogágy állapota sem a legjobb, a műtét nem fog sikerre vezetni és helyesebb ha lemondunk róla és eltávolítjuk a fogat.

Csontpótlás

Csontvastagítást vagy csontmagasítást általánosan csontpótlást akkor végzünk amikor az állcsontokban nincs elegendő csontállomány ahhoz, hogy biztonságosan ültessünk be fogászati implantátumokat. Kisebb csonthiányok estében mesterséges csontpótló anyagokat használunk, míg a nagyobb területek csontpótlása  esetén az állcsont más területéről vagy a csípőcsontból helyezünk át csontblokkot.

Abban az esetben ha a csípőlapátból kell csontot áthelyezni az állcsontok területére, az kórházi körülmények között, általános anesztéziában történik, néhány napos bennfekvéssel.

A rendelőnkben mi kisebb csonthiányok pótlásával foglalkozunk amikhez szintetikus csontpótlókat használunk.

Indokolt a csontpótlás ha régóta elveszítette a fogait és a helyükön a csont vastagsága és magassága leépült. A felső állcsonton pedig az arcüreg alapja elvékonyodott, a csontállomány kevés implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben végezzük az arcüreg emelést (sinus lift).

A csontpótlás javallatai és ellenjavallatai megegyeznek a fogászati implantációnál felsoroltakkal.