Szájsebészet2021-10-04T10:08:02+02:00

Szájsebészet

A fogászati kezelések egy része olyan műtéti beavatkozásnak minősül, melyet célszerűen erre szakosodott orvos, a szájsebész végez. Rendelőnkben alapvetően klasszikus (dentoalveoláris) szájsebészeti tevékenységet végzünk mely a fogazathoz, és ezáltal az állcsontokhoz kapcsolódó sebészeti beavatkozásokat jelenti.

A szájsebészeti beavatkozások közé tartozik a foggyökerek eltávolítása, a beékelődött, (impaktált), ki nem bújt bölcsességfogak eltávolítása, a gyökércsúcson kialakuló gyulladásos góc, ciszta vagy granuloma eltávolítása a gyökércsúcs műtéti eltávolításával (resectio)együtt, a szájüregben, állcsontban kialakult ciszták eltávolítása, bizonyos ínyműtétek, a fogászati implantáció, csontpótlás stb.

CBCT felvétel

A 3D CBCT egy speciális digitális röntgen leképezési módszer, az alsó felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki, kúpalakban széttérő röntgensugárnyalábbal kétdimenziós képek sorozatát készíti el, és ebből hoz létre egy – számítógépes programja segítségével – háromdimenziós adatbázist.

A hagyományos CT felvételekkel szemben az előnye, hogy lényegesen kisebb sugárdózissal terheli a pácienst. Ez a képalkotó eljárás a fogorvosok, szájsebészek, implantológusok, parodontológusok számára a szájüreg és képleteinek tökéletes, méretarányos leképezését biztosítja, a különböző kezelési területekről ad pontos információt, így alapos és biztonságos kezelési terv elkészítését teszi lehetővé.

Ma már sokszor kevés a panoráma RTG felvétel kétdimenziós képe a diagnózis felállításához, az implantátum behelyezéséhez, a fogak arcüreghez való viszonyának megállapításához, a gyulladásos területek, cysták kiterjedésének felderítéséhez, az anatómia viszonyok értékeléséhez, betegségek felismeréséhez, ezért szükséges a CBCT felvétel elkészítése és kiértékelése.

Implantátum behelyezése előtt elengedhetetlen ez a felvétel, hogy a megfelelő méretű és típusú implantátumot lehessen kiválasztani illetve a behelyezés irányát és a helyét gondosan meg lehessen tervezni.

Fogászati implantátumok, műgyökerek beültetése

Ha azt tervezzük, hogy egy vagy több elvesztett fogunkat implantátummal pótoltatjuk, sok olyan kérdés merül fel, amelyekre választ szeretnénk kapni. Egy pár mondatban ebben szeretnénk segíteni Önnek.

Ma már a fogászati implantálás egy nagyon jól bevált, rutin eljárás, teljesen fájdalommentes amit a világon sok százezer ember választ évente, 95-96% sikerességgel. A titán implantátum mellett léteznek más típusú, más bioanyagot felhasználó műgyökerek is, a rendelőnkben mi csak a bizonyítottan sikeres, nagy tisztaságú orvosi titánból készült implantátum családokat használunk.

A fogászati implantátumok alkalmazását alapvetően három tényező indokolja:

 • az implantátum alkalmazásával a páciens számára a fogmű viselési komfortja, stabilitása, esztétikai hatása szempontjából előnyösebben tudjuk pótolni a foghiányt, mint a hagyományos módszerekkel.

 • komoly előnyt jelent az implantáció olyankor amikor ép fogakat kellene feláldozni a fogpótláshoz.

 • nagy jelentősége van az implantációs fogpótlásnak azoknál a pácienseknél akiknél akár pszichés okok, akar kedvezőtlen anatómiai adottságok miatt a hagyományos módon készített protézisüket nem képesek viselni.

Az implantációt kizáró körülmények, kontraindikációk:

 • akut betegség, antikoaguláns kezelés, lázas állapot.

 • vérképzőszervi, véralvadási és immunzavarok

 • erős dohányzás

 • rossz szájhigiénia

 • bizonyos gyógyszerek szedése (pld.: csontritkulás kezelésére adott bisphosphonátok)

 • az állcsontok besugárzása után 2 évig nem végzünk implantációt

 • alkoholizmus, drogabúzus

 • ha az állcsontok növekedése még nem fejeződött be (17-18 éves korig nem végzünk implantációt)

Mindig egy szájhigiénés kezelés előzi meg a műtétet, eltávolítjuk a fogkövet a plakkot, ellátjuk a lyukas fogakat, egy tiszta, fertőzésmentes közeget teremtünk. Panoráma röntgent sok esetben CB-CT felvételt készítünk, hogy tökéletesen tisztában legyünk a csont vastagságával, szélességével, keménységével a szomszédos szájképletek helyzetével, mert ezek határozzák meg az implantátum pontos helyét, hosszúságát, vastagságát, az esetleg szükséges csontpótlást és a gyógyulás valamint a csontosodás időtartamának a hosszát. Ezeket részletesen megbeszéljük, minden felmerülő kérdésre kimerítő választ igyekszünk adni, majd árajánlatot készítünk amiben minden benne van: állapot felmérés, konzultáció, kezelési terv, implantátum behelyezése gyógyulási csavarral, esetleges csontpótlás, lézer kezelés, varratszedés, ha szükséges ideiglenes fogpótlás, implantátum felszabadítás a csontosodás után, Ínyformázó, lenyomatvételi műcsonk, labor implantátum, végleges fej és a felépítmény.

Nincs rejtett, utólagos költség.

Hagyunk gondolkodási időt a páciensnek, soha nem fogunk neki azonnal a beavatkozásnak.

Az implantáció előtti és utáni teendők:

 • ne érkezzen éhgyomorral a műtétre, ez egy ambuláns beavatkozás, helyi érzéstelenítésben történik, fájdalmat nem érez

 • a szokásos gyógyszereit vegye be kivéve a vérhígítót

 • a műtét után a területet jegelni kell, ne egyen, ne öblögessen

 • másnap ellenőrizzük a műtétet, lézeres kezelést és sebtoalettet végzünk

 • a műtétet követő héten kerülje a dohányzást, alkohol fogyasztást a javaslat szerint öblögessen chlorhexidin tartalmú öblögető szerrel és szedje a felírt gyógyszereket

 • tartsa be az orvosi utasításokat különös tekintettel a szájhigiéniára

A személyes találkozás során minden kérdésére  igyekszünk kielégítően válaszolni.

Bölcsességfogak eltávolítása

A beékelődött, (impaktált), ki nem bújt bölcsességfogak az előttük levő fogakat is károsíthatják, gyulladásokat okozhatnak. A fiatalok elég nagy százalékánál a bölcsesség fogak elő sem bújnak vagy aszimmetrikusan tőrnek elő, ami még rosszabb mert a nehéz tisztíthatóság miatt fájdalmas panaszokat okoznak.

Ezek a következők lehetnek: fájdalmas feszítő érzés az állcsontban, a fog körül kialakuló gyulladások tasakok, szájszag, a környező csontállomány sérülése, szájzár, fogtorlódás stb.

Ha a bölcsességfog nem tud vagy csak részben képes előtörni és a fenti panaszokat okozza mindenképpen az eltávolítást javasoljuk.

A bölcsességfog eltávolítása egy rutin eljárás, aminek minimális a kockázata. Eltávolítás előtt mindig készítünk panoráma röntgent és ha szükséges CB-CT felvételt. A beavatkozás nem jár fájdalommal, helyi érzéstelenítésben történik.

A műtét utáni teendők:

 • jeges borogatás a duzzanat csökkentése miatt

 • ne öblögessen semmivel, ne szívogassa a sebet

 • szedjen fájdalomcsillapítót és az orvos által felírt antibiotikumot

 • másnap ha lehet pihenjen és visszatérhet a normális szájápolási rutinhoz, javasoljuk, hogy használjon fertőtlenítő, klorhexidin tartalmú szájöblítőt (Curasept 212)

 • a nagy valószínűséggel kialakuló szájzár csökkentése érdekében tornáztassa, mozgassa az állkapcsát, rágjon

 • 3-4 napig ne dohányozzon, ne fogyasszon tejterméket és alkoholt

Ha a műtét utáni napokban erős vérzést, szűnni nem akaró fájdalmat, 3-4 napnál tovább tartó duzzanatot észlel haladéktalanul értesítse a kezelőorvosát.

A bölcsességfogat csak akkor kell kihúzni ha problémát okoz, ha úgy látjuk, hogy a helyén tud előtörni, érdemes az érintett terület felszabadításával és egy kis hely biztosításával segíteni a folyamatot.

Gyökércsúcs resectio (apectomia, cystectomia)

A fog megtartását célzó sebészi beavatkozás, amikor a gyökércsúcs körül kialakult gyulladást vagy cystát a gyökér csúcsával együtt eltávolítjuk. A műtét előfeltétele a körülményekhez képest legtökéletesebb, 6 hónapnál nem régebbi gyökértömés. Általában olyankor végezzük, ha egy fog gyökérkezelése nem lehetséges a gyökér teljes hosszában, vagy ha egy jól elvégzett, csúcsig érő gyökértömés ellenére újból és újból gyulladás alakul ki. Gyakran előfordul az is, hogy egy röntgenfelvétel kapcsán véletlenül derül fény egy kisebb-nagyobb cystára, krónikus gyulladásra valamelyik régen gyökértömött vagy elhalt fog körül, ami ilyenkor szintén felveti a gyökércsúcs amputáció lehetőségét.

Amennyiben a gyökértömés régebbi, nem falálló, annak cseréje alapfeltétel mivel ennek a beavatkozásnak egyik sarkalatos pontja a gyökértömés, ami nagyban befolyásolja a sikerességet.

Mint a legtöbb szájsebészeti beavatkozás esetében a gyökércsúcs csonkolás is gyulladás mentes, nyugalmi állapotban végezhető el. Emiatt a műtét előtt minden gyulladásos folyamatot szanálni kell, antibiotikum kúrával, konzerváló fogászati kezeléssel vagy megelőző szájsebészeti beavatkozással.

Mint minden esetben, itt is mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat:

 • Előny, hogy megtarthatjuk a fogat, megszűnnek a panaszok, kiküszöböljük a gyulladást, esetleg a fogpótlást sem kell eltávolítani.

 • Hátrány a fog meggyengülése, mobilitásának növekedése, csontveszteség kialakulása a műtéti területen, esetleg a gyulladás visszatérése vagy fantom fájdalom kialakulása.

Ha a műtét elvégzésre került, nyomatékosan felhívjuk a beteg figyelmét az orvosi utasítások betartására, másnap lézerezzük a sebet a gyorsabb gyógyulás érdekében és a várható 6-8 hónapos gyógyulás után visszarendeljük ellenőrzésre, amikor kontrollröntgent készítünk ellenőrizendő, hogy minden rendben van e.

Amennyiben a gyulladás nagyon nagy kiterjedésű, a gyökér túl rövid, esetleg a fogágy állapota sem a legjobb, a műtét nem fog sikerre vezetni és helyesebb ha lemondunk róla és eltávolítjuk a fogat.

Csontpótlás

Csontvastagítást vagy csontmagasítást általánosan csontpótlást akkor végzünk amikor az állcsontokban nincs elegendő csontállomány ahhoz, hogy biztonságosan ültessünk be fogászati implantátumokat.

A csontpótló lehet:

 • ásványi alapú, szintetikus, alloplast ( pld.: CompactBone B)
 • idegen állatfaj szöveteiből származó xenograft,
 • fajazonos humán szövetből készült allograft,( Pld.: az OrthoSera által gyártott BoneAlbumin)
 • illetve a páciens saját testének más részeiből eltávolított autograft.

Ez utóbbi, bár kétségtelenül a legjobb megoldást jelenthetné, de a kétszeres műtéti kockázat miatt kerülendő, és egy jó allograft esetén szükségtelen megterhelés. Abban az esetben ha mégis a csípőlapátból kell csontot áthelyezni az állcsontok területére, az kórházi körülmények között, általános anesztéziában történik, néhány napos bennfekvéssel.

A rendelőnkben mi kisebb csonthiányok esetében különböző szemcseméretű mesterséges vagy humán szövetből készült, csontpótló anyagot használunk, általában PRF membránnal fedve, míg a nagyobb területek csontpótlása  esetén az állcsont más területéről vett, vagy előregyártott, allograft csontblokkokat helyezünk be kis méretű titán csavarokkal rögzítve.

A BoneAlbumin granulátumot egy csepp vérrel összekeverve jól formálható pasztát kapunk, amely Volkmann-kanállal beültethető a csontüregbe. Ha szükséges, tömöríthető vagy saját csonttal is keverhető, vagy felhasználható a PRF módszer keretén belül az I-PRF vagy S-PRF készítésénél.

A humán csont morfológiája és összetétele optimális vázat alkot, míg a magas helyi albumin koncentráció elősegíti az őssejtek, és ezzel az új szövet növekedését.

A BoneAlbumin kristályos váza lassú lebomlás során végig kitölti az üreget, amíg az újonnan képződő csontszövet át nem veszi a helyét.

A teljesen átépült, saját szövetté alakult graft erős és jól terhelhető csontállományt eredményez, amely optimális tartást ad az implantátumoknak.

Indokolt a csontpótlás ha régóta elveszítette a fogait és a helyükön a csont vastagsága és magassága leépült. A felső állcsonton pedig az arcüreg alapja elvékonyodott, a csontállomány kevés implantátum beültetéséhez. Ebben az esetben végezzük az arcüreg emelést (sinus lift).

A csontpótlás javallatai és ellenjavallatai megegyeznek a fogászati implantációnál felsoroltakkal.

Arcüreg emelés vagy sinus-lift

Az arcüreg emelés (másnéven sinus lift) a szájüregben végzett csontpótlások egy speciális típusa. Alkalmazása abban az esetben javasolt, amikor az implantátum beültetéséhez nem megfelelő a csontszövet a felső hiányzó őrlők és kisőrlők fölött, azaz nincs elegendő csont az arcüreg alapjában az implantátumok behelyezéséhez. Az általános tapasztalat alapján azt tudjuk mondani, hogy ez a beavatkozás az egyik legjobban gyógyuló csontpótlási technika, biztonságos és nagyjából 30-45 perc alatt elvégezhető, helyi érzéstelenítésben.

Ez általában régi foghiányok, amikor sokáig nem lett kezelve a foghiányos terület a kis- és nagyőrlő helyén, fogínysorvadás következtében leépült csontállomány, vagy nagy csontveszteséggel járó fogeltávolítások következménye. Lehet problémás az arcüreg anatómiai elhelyezkedése, nagysága is.

Az eljárás során csontpótlót helyezünk el az arcüreg alapjában, ezzel megvastagítva a csontállományt.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüreg emelést.

A zárt arcüreg emelés kisebb mértékű a csonthiány esetében ajánlott. A tervezett implantátum helyén keresztül az arcüreg belsejébe csontpótló anyagot helyezünk. Ezt lehet egy lépcsőben amikor a csontállomány kellő vastagságú az implantátum primer stabilitásához, ilyenkor az implantátumot a csontpótlással egyidőben helyezzük be. Két lépcsőben előszőr a csontpótló anyagot helyezzük be majd 6 hónap csontosodás után az implantátumot. A csontpótló anyag idővel csontszerű kemény anyagként beépül, becsontosodik, amelybe így már biztonságosan beültethetők az implantátumok.

Nyitott arcüreg emelést nagyobb mértékű csonthiány esetén végezzük. A zárt arcüreg emelésnél egy kicsit komplikáltabb, hiszen nagyobb a csontpótlás is. Ilyenkor az ínyen keresztül nyitjuk meg az arcüreget, az állcsont külső felén képezve egy csontablakot. Ezen keresztül juttatjuk be a csontpótló anyagot, egészen addig, míg el nem érjük a kívánt magasságot. A csontablakot speciális membránnal fedjük ( természetes PRF-fibrin, vagy más mesterséges membrán), ez segíti a gyógyulást is. A csontpótló itt is lehet szintetikus, alloplast anyag vagy fajazonos, allograft készítmény.
Mind minden sebészeti beavatkozásnál, így az arcüregemelés után is számolni kell gyógyulási idővel. A kezelt terület gyulladt, duzzadt lesz, azonban fájdalomcsillapítással elviselhető, viszont kerülni kell az orrfújást és a tüsszentést. Ezek ugyanis elmozdíthatják a csontpótló anyagot, vagy akár fel is szakíthatják a beavatkozás közben keletkezett sebet. A szájsebészeti kezelést követő napokban előfordulhat még szájüregi vérzés, valamint orrvérzés is. A teljes gyógyulási idő, a csontosodás kb. hat hónap, ezután lehet behelyezni az implantátumot.

Mint minden sebészeti beavatkozásnak a sinus liftnek is lehetnek komplikációi, ilyen a fertőzés ami ritkán fordul elő, antibiótikummal kezeljük. Szintén ritkán előforduló jelenség, hogy a csontpótló az elégtelen vérellátás miatt nem integrálódik a csontállományba, ilyenkor meg kell ismételni a beavatkozást, különben nem lehet behelyezni az implantátumokat.

Az eljárás során csontpótlót helyezünk el az arcüreg alapjában, ezzel megvastagítva a csontállományt.

ORTHOSERA BONE ALBUMIN CSONTPÓTLÁS

Az OrthoSera Magyarország vezető vérszérum-fejlesztő vállalata, amely a vér regeneratív lehetőségeit és erejét hasznosítja a betegségek kezelésében, terápiás eszközként.

Az OrthoSera tevékenysége jelenleg a csont beültetésére, a beteg ízületek kezelésére, a sebgyógyulásra, valamint a fogászati és ortopédiai indikációkra összpontosít. A vérszérum magas regenerációs potenciállal rendelkezik és ennek alapján az OrthoSera már három technológiát is eljuttatott a klinikai felhasználásig.

A BoneAlbumin lényegében egy szérum albuminnal impregnált beültethető csontszövet, amelyről kimutatták, hogy aktiválja a csontvelő őssejtjeit ezáltal gyorsabb és jobb csontgyógyulást eredményez. Ez a szövettermék már elérhető és klinikai tanulmányok bizonyítják hatékonyságát a sportsebészetben és a fogászati kezelések során.

BoneAlbumin™ OrthoSera Dental Termékek:

 • CORTICO-SPONGIOSUS GRANULÁTUM

  Kis szemcseméret (0,5 – 1,0 mm), közepes szemcseméret (0,5 – 1,5 mm), nagy szemcseméret (1,0 – 2,0 mm)

 • CORTICALIS GRANULÁTUM (BMG)

  Szemcseméret: 0,5 – 1,5 mm

 • SPONGIOSUS BLOKK

  8 x 8 x 8 mm, 8 x 8 x 16mm, 10 x10 x 10mm, 10 x 10 x 20mm

 • CORTICO-SPONGIOSUS BLOKK

  10 x 10 x 10 mm, corticalis lemezzel fedve az egyik oldalon, 10 x 10 x 20mm corticalis lemezzel fedve az egyik nagy oldalon

 • CORTICALIS LEMEZ

  15 x 10 x 2 mm

 • 3D CAD/CAM INDIVIDUÁLIS CSONTBLOKK

  Koponya CT alapján számítógéppel tervezve

  Az individuális csontblokk, egy koponya CT alapján egyénre szabottan számítógéppel előre megtervezett csontblokk, melyet egy téglatest alakú steril, humán, nyers csontblokkból faragnak ki az előre megtervezett formára. Faragás után újra tisztításra, sterilizálásra kerül, majd albumin-fehérjés bevonatot kap és liofilizálják. Ezután steril csomagolásban jut el a beültetés helyszínére.

  A tervezéshez koponya CBCT felvétel szükségeltetik, mely készülhet saját rendelőben. Ha megfelelő a CBCT felvétel, indulhat a tervezés, ha nem, javaslatokat teszünk a CT készülék beállításaira és a felvételt meg kell ismételni. Abban az esetben, ha a rendelőben nem sikerül megfelelő CT felvételt készíteni, fel kell keresni az ORTHOSERA regionális partnerét. A tervezés, a megfelelő CT-felvétel rendelkezésére állásától számított egy hét alatt elkészül, majd elküldik a megrendelőnek jóváhagyásra. Ez a kért változtatások mindegyikénél megismétlődik, míg jóváhagyásra nem kerül a tervezés. Jóváhagyott terv birtokában megkezdik a faragást, mely egy hetet vesz igénybe, a kifaragott csontblokkot visszajuttatják a Gyártó Szövetbankba, ahol tisztítják, sterilizálják, albumin fehérjével vonják be és liofilizálják. A folyamat így 4 hetet vesz igénybe, a kommunikációs időket leszámítva. A folyamatot hosszabbíthatja, ha az igényelt méret eltér a szokásostól. A kész individuális csontblokkot kiszállítják a felhasználás helyszínére.

Az OrthoSera Magyarország vezető vérszérum-fejlesztő vállalata, amely a vér regeneratív lehetőségeit és erejét hasznosítja a betegségek kezelésében, terápiás eszközként.

PRF-REGENERATÍV medicina

A sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb, korszerű módja a vérben levő növekedési faktorok fokozott felhasználása. Az egyik, első lépcső ebben az irányban a korábbi Platelet Rich Plasma (PRP), a trombocitában és leukocitákban gazdag plazma alkalmazása volt.
A Platelet Rich Fibrin (PRF) az előbbi módszer továbbfejlesztett, annak második generációját jelenti. A PRP és a PRF közötti különbség, hogy míg az előbbiben nincs fibrin és csak kevés fehérvérsejt van, addig a PRF fibrinben és leukocytákban is “gazdag” és mentes heparintól és mindenféle más adalékanyagtól.
A PRF módszert dr.Joseph Choukroun (aneszteziológus, fájdalomspecialista) dolgozta ki 2001-ben, mely azóta elterjedt már az egész világon. Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálnak. A természetes koagulációs folyamat eredménye egy leukocytákban és thrombocytákban gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott leukocyták és trombocyták növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak. A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem gyulladásos citokineket raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás proliferatív, exsudatív stádiumában kapnak szerepet, illetve gyulladást gátló citokineket is, melyek a szövetformálódás kezdetét szabályozzák.

PRF módszer menete

A sebészeti kezeléssel egyidőben a pácienstől vért veszünk, melyet centrifugálunk egy speciális alacsony sebességű centrifugában. A vérhez semmit nem adunk hozzá, mindenféle adalékanyag, mesterséges biokémiai módosítás nélkül.

A protokoll során, rövid idő alatt (kb 20 perc) pontosan frakcionált összetevőket hozunk létre, melyeket szükség szerint tudunk használni a sebellátás során.

A PRF módszer felhasználási területei

 • foghúzás után

 • sinus lift műtétkor (arcüreg emelés)

 • csontpótláskor

 • fogászati implantátumok behelyezésekor

 • parodontológiai problémák, csont és lágyrész visszahúzódások kezelésekor

A PRF használatának előnyei

 • egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a sebészi beavatkozással egyidejűleg, így a kezelt területen azonnal elindulhat a gyógyulás és a regenerálódás.

 • döntően befolyásolja az esztétikai eredményt, stabil alapot biztosít a záró folyamatoknak, így például egy foghúzást követő implantáció esetén az esztétikai végeredmény nagyon magas szintű lesz.

 • felgyorsítja a szövetregenerációt, sebgyógyulást.

 • bakteriosztatikus tulajdonságokkal bír, védelmet nyújt a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Így megelőzhető a gyulladás, a sebfertőződés és az ezeket kísérő kellemetlen tünet együttes.

 • membránként alkalmazva lehetőséget nyújt a sebészi terület lezárására, tökéletes védelmet ad.

Összegzésképpen, a PRF módszer a szájsebészeti beavatkozások során olyan pluszokat ad, melyek segítségével a páciensek elvárásait messze felülmúló végeredmény születhet.