Fogfehérítés2020-07-17T17:16:36+02:00

Fogfehérítés

A fogak színe nagyban változik az életkor előrehaladtával, mivel a zománc elvékonyodásával mind jobban láthatóvá válik a dentin sárgásabb színe. Emellett egyéni adottságoktól is függ, például az áttetszőbb zománc, de nagyban befolyásolja a fogak színét az életmód is. Dohányzás, színes folyadékok fogyasztása (kávé, tea, vörös bor, stb.) különböző gyógyszerek szedése, fogmosási szokások, mind befolyásoló tényezők.

Ez általában az összes fogra érvényes, kisebb-nagyobb mértékben egyformán színeződnek el. Itt használjuk, egyszerre mindkét fogíven a led vagy plazma lámpás fehérítést, ahol a fény aktiválja a fehérítő anyagot. Nincs szükség ínyvédő maszk felvitelére, mert a maximum 6% peroxid tartalmú gélek nem ártalmasak a fogínyre.

Az Európai Unió rendelkezései alapján megszületett magyar miniszteri rendelet 2012.10.30-tól megtiltja a 6%-nál töményebb, nagyobb koncentrációjú hidrogén-peroxid gyártását, forgalmazását és használatát. A szabályozás nem csak a hidrogén-peroxidra, hanem minden olyan anyagra vonatkozik, amelynek a bomlása során hidrogén-peroxid szabadul fel. Ilyen anyag a karbamid-peroxid, a cink-peroxid, a nátrium perborát, a nátrium perkarbonát valamint a bórsav is.

Az elhalt, illetve a gyökérkezelt fogak idővel elszíneződhetnek és ez esztétikai problémát okozhat. Ha a szomszédos fogak színe megfelelő, akkor csak az elszíneződött fog fehérítése indokolt.

Ez történhet külső vagy belső fehérítési eljárással vagy mindkettővel:

  • A külső fehérítés ugyanaz a led vagy plazma lámpás eljárás, amit már említettünk.

  • A belsőnél, mivel a fogak általában gyökérkezeltek eltávolítjuk a koronai részben maradt színező anyagokat majd az üreget feltöltjük fehérítő pasztával és lefedjük ideiglenes tömőanyaggal. Ezt 4-5 naponta cseréljük, amíg elérjük a kívánt hatást és végül a megfelelő színű végleges töméssel látjuk el a fogat.