Fogkő-eltávolítás2018-08-01T14:35:00+02:00

Fogkő-eltávolítás

Korunk egyik népbetegsége a fogínygyulladás és a fogágybetegség, amiknek egyenes következménye a fogaink elvesztése. Ráadásul közismert tény, hogy a rossz szájhigiénia és különböző betegségek szorosan összefüggnek egymással. Mindezek kialakulásának első lépése a fogkő lerakódás, ami sokak szerint csak egy elhanyagolható esztétikai probléma.

Ezt a tévhitet szeretnénk néhány mondatban eloszlatni.

A lepedék vagy dentális plakk

Ez egy biofilm a szájüreg kemény felszínein, így a fogakon, implantátumokon, fix vagy kivehető fogpótlásainkon jelenik meg  és baktériumokat, hámsejteket, szénhidrátokat, fehérjéket stb. tartalmaz. A plakknak döntő, nagyon fontos szerepe van a fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség kialakulásában. Ha ez a lepedék hosszabb ideig a fogainkon marad, ásványi sók rakodnak le benne és így kialakul a fogkő. Ennek felszíne érdes, ami további lepedék lerakodásához és végül a fogkő folyamatos növekedéséhez vezet, amit azonban csak a fogorvos tud maradéktalanul eltávolítani.

Egyértelmű adatok bizonyítják a fogágybetegség és komoly egészségügyi károsodások, mint a cukorbaj, különböző szívbetegségek, koraszülés stb. közötti szoros összefüggést.

Ha a folyamatot nézzük: ételmaradék-lepedék-fogkő-ínyvérzés-fogágybetegség-egészségkárosodás-fogak elvesztése, nyilvánvaló a szigorú szájhigiénia fontossága a páciens részéről valamint a fogorvos által végzett fogkő-eltávolítás.

Ultrahangos fogkő-eltávolítás

A depurálást vagy fogkő-eltávolítást egy modern, ultrahangos készülékkel végezzük, aminek az aktív fejét ultrahang rezegteti. Ez pattintja le a fogkövet a fog felszínéről, úgy az íny felett, mint az íny alatt.  A beavatkozás teljesen fájdalommentes, amit egy nagynyomású víz és só keverékkel (Air Brush) működő eszközzel végzett tisztítással folytatunk és egy nagyon finom paszta polírozással fejezünk be. Ezután egy sima, csillogó fogfelszínt kapunk, amin sokkal nehezebben tapad meg a lepedék valamint a páciens is könnyebben tudja tisztán tartani.

Hat havonta ajánljuk a professzionális fogkő-eltávolítást.