Fémallergia mérés2018-08-01T12:23:39+02:00

Fémallergia mérés

Az allergia túlérzékenységet jelent, ami az immunrendszerünk túlzott reakciója olyan anyagokra amik  normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki. Ezek lehetnek élelmiszerek, spórák, állati szőrök, pollen, atka, vegyszerek, gyógyszerek, és nem utolsó sorban fémek. Ezeket allergéneknek nevezzük és attól függően, hogy miképpen jutnak be a szervezetbe, bőrön, a légutakon vagy a tápcsatornán keresztül, különböző reakciókat okoznak.

A fogászatban nagyon sok fajta anyagot használunk műanyagokat, vegyszereket, fémötvözeteket, amikre előfordulhatnak allergiás reakciók. A páciensek sokszor jelentkeznek bizonytalan eredetű, nehezen vagy nem gyógyuló gyulladásos jelenségek miatt, amiknek a hátterében sokszor allergia áll.

A fogászatban leggyakrabban fémek okoznak allergiás reakciókat, ilyen például a nikkel, króm, kobalt, berillium, palládium, higany, réz, stb. A gyakorlatban nem használunk tiszta fémeket, hanem ötvözeteket, de az allergiás tünetek megjelennek, ha valamelyik összetevőre érzékenység áll fenn. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha valamilyen összetevőre más területen kialakult már érzékenység, akkor szinte biztosan lehet számítani allergiás tünetekre a fogászati anyaggal kapcsolatban is.

Az allergiás tünetek lehetnek helyi, szájüregi reakciók: szájégés, szájszárazság, fémes íz a szájban, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladásos elváltozása, stb.

Lehetnek távoli tünetek: ekcéma, hajhullás, bőrkiütések, stb

DMA (dental metal activity) mérés

Amikor új fogpótlást tervezünk és a fenti tünetekkel találkozunk, vagy a páciens gyanakszik valamilyen fémallergiára, akkor lehetőség van egy szűrővizsgálat jellegű mérésre, amikor a szájban levő fémek ( koronák, hidak, kivehető pótlások, amalgám tömések) oldódását mérjük. Ha nincs a tervezett fémből a páciens szájában, lehetőség van kis fémdarabka beragasztására 2-3 napra, majd a teszt elvégzésére. Ha a gyanú beigazolódik, az allergia diagnózisát bőrgyógyász vagy allergológus állítja fel allergia teszt után, amit ilyen esetben minden alkalommal kérünk.

Akinél kialakult a fémallergia az egész életében érzékeny lesz rá, gyógyítani, kezelni nem lehet, egyetlen lehetőség az adott fém elkerülése.

Mivel az aranyra, titánra, porcelánra, cirkóniumra ritka az allergiás reakció, ezért előszeretettel alkalmazzuk mi is a rendelőnkben.